
DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES 

Centers for Medicare & Medicaid Services 

7500 Security Boulevard, Mail Stop S2‐14‐26 

Baltimore, Maryland   21244‐1850 

 
Center for Medicaid and CHIP Services 

Disabled and Elderly Health Programs Group 
 
 
March 9, 2012 
           
Tom Betlach, Director  
Arizona Health Care Cost Containment System 
801 East Jefferson Street 
Phoenix, AZ 85034 
 
Dear Mr. Betlach: 
 
I am responding to your request to approve Arizona State Plan Amendment (SPA) 11-015, received in the 
Regional Office on August 31, 2011.  This proposed SPA would implement a change to Medicaid 
reimbursement for 340B drugs furnished by Federally Qualified Health Centers (FQHC) and FQHC Look-
Alikes at the lesser of charges billed to the State by the FQHC or FQHC Look-Alike or the 340B ceiling price, 
with a dispensing fee of $8.75. 
 
Section 340B of the Public Health Services Act, 42 U.S.C. § 256b, “imposes ceilings on prices drug 
manufacturers may charge for medications sold to specified health care facilities,” including FQHCs and FQHC 
look-alikes.  Astra USA, Inc. v. Santa Clara County, 131 S. Ct. 1342, 1345 (2011).  The 340B program requires 
manufacturers to enter into a Pharmaceutical Pricing Agreement (PPA) with the Secretary of Health and Human 
Services.  Under the 340B program and in accordance with the PPA, pharmaceutical manufacturers agree to 
charge at or below statutorily defined prices, known as the 340B ceiling prices, for sales to qualified 340B 
entities.  The Health Resources Services Administration (“HRSA”) oversees the 340B Program, which includes 
monitoring the PPA.  Participation in the 340B program is voluntary; eligible entities must notify HRSA of their 
intention to participate by completing appropriate registration forms.  Upon receipt and approval of the forms, 
HRSA adds the entity to its covered entity database, which is available on HRSA’s web site.  The 340B entity is 
responsible for alerting wholesalers and manufacturers of its participation and referring them to the database for 
confirmation so it can purchase covered outpatient drugs at or below the ceiling prices.   
 
The SPA proposed by Arizona would limit Medicaid reimbursement for prescription drugs furnished by 
FQHCs and FQHC Look-Alikes to the lesser of billed charges or the 340B ceiling price, with a $8.75 
dispensing fee.  The current State plan pays FQHCs and FQHC Look-Alikes at the Medicaid payment rate, 
although FHQCs and FHQC Look-Alikes are eligible to purchase pharmaceuticals at substantial discounts 
under the 340B Program that are not available to all pharmacies.  
    
While we review proposed SPAs to ensure their consistency with the relevant provisions of the Social Security 
Act (the Act), we conducted our review of your submittal with particular attention to the statutory requirements 
at section 1902(a)(30)(A) of the Act (“Section 30(A)”).  Section 30(A) of the Medicaid Act requires that State 
plans contain “methods and procedures . . . to assure that payments are consistent with efficiency, economy, and 
quality of care and are sufficient to enlist enough providers so that care and services are available under the plan 
at least to the extent that such care and services are available to the general population in the geographic area.”  
42 U.S.C. § 1396a(a)(30)(A).  As we explain in greater detail below, we find that the State’s submission is 
consistent with the requirements of the Act, including those set forth in section 1902(a)(30)(A).   
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States must submit information sufficient to allow CMS to determine whether a proposed amendment to a State 
plan is consistent with the requirements of section 1902 of the Act.  However, consistent with the statutory text, 
CMS does not require a State to submit any particular type of data, such as provider cost studies, to demonstrate 
compliance.  See Proposed Rule, Dep’t of Health & Human Servs., Ctrs. For Medicare & Medicaid Servs., 76 
Fed. Reg. 26342, 26344 (May 6, 2011).  Rather, as explained in more detail in the May 6, 2011 proposed rule, 
CMS believes that the appropriate focus of section 1902(a)(30)(A) is on beneficiary access to quality care and 
services. CMS has followed this interpretation for many years when reviewing proposed SPAs.1  
 
This interpretation---which declines to adopt a bright line rule requiring the submission of provider cost studies-
--is consistent with the text of Section 30(A) for several reasons.  First, Section 30(A) does not mention the 
submission of any particular type of data or provider costs; the focus of the Section is instead on the availability 
of services generally.  Second, the Medicaid Act defines the “medical assistance” provided under the Act to 
mean “payment of part or all of the cost” of the covered service.  See 42 U.S.C. § 1396d(a) (emphasis added).  
Third, when Congress has intended to require states to base Medicaid payment rates on the costs incurred in 
providing a particular service, it has said so expressly in the text of the Act.  For example, the now-repealed 
Boren Amendment to the Medicaid Act required states to make payments based on rates that “are reasonable 
and adequate to meet the costs which must be incurred by efficiently and economically operated facilities.”  42 
U.S.C. § 1396a(a)(13)(A).  By contrast, Section 30(A) does not set forth any requirement that a state consider 
costs in making payments.  Finally, CMS observes that several federal courts of appeals have interpreted 
Section 30(A) to give States flexibility in demonstrating compliance with the provision’s access requirement 
and have held that provider costs need not always be considered when evaluating a proposed SPA.  See Rite Aid 
of Pa., Inc. v. Houstoun, 171 F.3d 842, 853 (3d Cir. 1999); Methodist Hosps., Inc. v. Sullivan, 91 F.3d 1026, 
1030 (7th Cir. 1996); Minn. Homecare Ass’n v. Gomez, 108 F.3d 917, 918 (8th Cir. 1997) (per curiam).  These 
decisions suggest that CMS’s interpretation of Section 30(A) is a reasonable one.  In this respect, CMS’s 
interpretation differs from that first adopted by the Ninth Circuit in Orthopaedic Hosp. v. Belshe, 103 F.3d 1491, 
1496 (9th Cir. 1997), which established a bright line rule requiring a State to rely on “responsible cost studies, 
its own or others’, that provide reliable data as a basis for its rate setting.” .2 
  
CMS’s interpretation does not, of course, prevent states or CMS from considering provider costs.  Indeed, we 
recognize that for certain proposed SPAs, such as the SPA at issue here, provider cost information may be 
useful to CMS as it evaluates proposed changes to payment methodologies.  This is in part because, under the 
authority of section 1902(a)(30)(A), the Secretary has issued regulations prescribing the state rate setting 
procedures and requirements for covered outpatient drugs.  Longstanding requirements in Federal regulations, 
presently codified at 42 C.F.R. § 447.512, provide that payments for drugs are to be based on ingredient costs of 
the drug (calculated based on estimated acquisition costs) and a reasonable dispensing fee.  When federal 
regulations expressly base payment rates for a particular service on costs, CMS believes it is reasonable to 
consider costs as part of the SPA approval process.  Moreover, CMS believes that costs are relevant here to the 
statutory factors of efficiency and economy, as the proposed SPA ensures that FQHCs and FQHC Look-Alikes 
are not paid substantially in excess of their costs.  Because we recognize the substantial discounts that these 
providers receive as a result of their participation in the 340B program and the limits of what drug 
manufacturers may charge 340B entities, there is no basis for us to conclude that the proposed SPA would 
diminish access or quality of care.   
 
In addition, the State furnished documentation and supplemental information which CMS evaluated in the 
course of its SPA review.  In particular, CMS relied on the following factors identified by the State as 
justification for the proposed SPA’s compliance with section 1902(a)(30)(A)’s access requirement: 
 

 
1 See, e.g., Br. of the United States as Amicus Curiae, Douglas v. Independent Living Ctr., No. 09-958, at 9-10 (2010); Br. of United States as Amicus Curiae, 
Belshe v. Orthopaedic Hosp., 1997 WL 33561790, at *6-*12 (1997). 
2 CMS also reserves the right to insist on cost studies to show compliance with Section 30(A) in certain limited circumstances – particularly when 
considering a SPA that involves reimbursement rates that are substantially higher than the cost of providing services, thus implicating concerns 
about efficiency and economy. 
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 The State met with FQHC  providers, issued a Public Notice and Consultation Meeting with Tribes, 
and obtained assurances that pharmacy providers will continue to provide services to the Medicaid 
enrollees. 
 

 The State’s payment methodology is based on the actual costs for 340B drugs calculated in accordance 
with section 340B of the Public Health Service Act.   The calculation for the 340B ceiling price for 
Medicaid-covered outpatient drugs is determined by subtracting the Unit Rebate Amount (URA) from 
the Average Manufacturer Price (AMP), consistent with the statutory pricing formula for the 340B 
Drug Pricing Program.  The maximum amount paid for the Medicaid-covered outpatient drug would be 
the lesser of the billed charges or the 340B ceiling price.  In accordance with  the 340B Program, drug 
manufacturers participating in the Medicaid Drug Rebate Program are required to provide covered 
outpatient drugs to certain health care entities, including FQHC and FQHC Look-Alikes, at or below 
340B ceiling prices. The State's proposed payment is consistent with the 340B payment rates provided 
by drug manufacturers under the 340B Program.    
  

 By reimbursing FQHC and FQHC Look-Alikes at the lesser of billed charges or the 340B ceiling price, 
the possibility of duplicate discounts for drugs dispensed through the 340B program would be reduced. 
In accordance with section 1927(a)(5) of the Act and section 340B of the Public Health Service Act, 
States may not seek Medicaid rebates for discounted drugs provided to covered entities under the 340B 
program.  This proposal would ensure compliance with these provisions and with the recommendations 
in the June 2011Office of Inspector General report, “State Medicaid Policies and Oversight Activities 
Related to 340B-Purchased Drugs” (OEI-05-09-003621) that States develop methods to identify 340B 
claims. 
 

 The State supplied documentation for the increased dispensing fee based on the 340B dispensing fees 
in use or proposed for other State agencies, including Florida, Louisiana, Massachusetts,  and West 
Virginia.  These States have established payment for 340B drugs based on the rates established in the 
340B Program. The State also provided and relied on a cost study report entitled, “Development and 
Testing of a Prescription Drug Benefit Reimbursement Methodology for South Carolina Medicaid,” as 
well as a CMS published chart entitled, “Medicaid Prescription Reimbursement Information by State – 
Quarter Ending March 2010” that details dispensing fee reimbursement. The State converted the 
dispensing fees paid by these other State Medicaid agencies for 340B purchased drugs to an Arizona-
equivalent dollar amount using the Medicare Geographic Practice Cost Indices. The median value was 
determined and an inflation factor from the Bureau of Labor Statistics was applied to inflate the result 
from April 2010 to September 2011. 
 

Data concerning these payment rates were submitted to ensure access for State Fiscal Years (SFY) 2012 and 
2013. 
 
Applying our interpretation of section 1902(a)(30)(A) to your proposed SPA, we believe that the data the State 
has provided is sufficient to support its proposed payment change. Although section 1902(a)(30)(A) of the Act 
does not require States to base payment rates on the costs incurred by providers, this payment proposal is 
designed to provide payment based on the actual costs of the drugs subject to this proposed plan amendment.  In 
accordance with section 1927 of the Act and section 340B of the Public Health Service Act, entities that 
participate in the 340B program are entitled to receive drugs at the 340B ceiling price – the ceiling rate at which 
such drugs would be paid under this proposed plan amendment.   In addition, consistent with studies submitted 
by the State, the increased dispensing fee would reasonably cover the costs of dispensing.  When a State is 
considering adjusting payment rates, we believe that it is reasonable for States to consider payment rates that we 
have approved in other State plans.  See 72 Fed. Reg. 39142, 39161 (July 17, 2007).  In formulating its 
proposed dispensing fee for 340B entities, Arizona relied on payment rates that we have approved for Florida, 
Massachusetts, West Virginia, and Louisiana.  To reach its proposed dispensing fee of $8.75, Arizona used 
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Medicare Geographic Practice Cost Indices to adjust those rates for difference in regional costs, averaged them, 
and then adjusted for inflation.  We believe the resulting proposal of $8.75 is a reasonable amount.3   
Accordingly, we believe the State plan, as modified by the proposed SPA, will be consistent with the access 
requirement under section 1902(a)(30)(A) of the Act.  In particular, the State has obtained assurances that the 
modified rate, coupled with the increased dispensing fees, should cover the costs of providing these drugs to 
Medicaid beneficiaries and ensure continued access.   
 
We also conclude that the proposed SPA is consistent with the efficiency and economy requirements in section 
1902(a)(30)(A) of the Act.  We have generally considered a proposed payment rate as being inefficient or 
uneconomical if it was substantially above the cost of providing covered services.  See Pa. Pharmacists Ass’n v. 
Houstoun, 283 F.3d 531, 537 (3d Cir. 2002) (“What sort of payments would make a program inefficient and 
uneconomical? Payments that are too high.”).  For this reason we do not believe that it is appropriate for States 
to address potential access concerns by setting rates unreasonably high in relation to costs—such rates would 
necessarily be neither efficient nor economical.  Consistent with this view, HHS has promulgated Upper 
Payment Limit (“UPL”) regulations that “place an upper limit on overall aggregate payments” for certain types 
of services.  65 Fed. Reg. 60151-01.  As these provisions reflect, we believe that States must balance access 
concerns with efficiency and economy concerns.  Applying our interpretation of the statute to the proposed SPA 
at issue here, we believe that paying actual acquisition cost for the ingredient plus a reasonable dispensing fee is 
both economical and efficient, as doing so ensures that providers are not paid substantially in excess of their 
costs.   
 
Furthermore, we conclude that that the proposed payment methodology is consistent with the quality of care 
requirement in section 1902(a)(30)(A) of the Act.  CMS does not interpret section 1902(a)(30)(A) of the Act as 
requiring a State plan by itself to ensure quality of care.  As the text of the statute reflects, payments must be 
“consistent” with quality of care, but they do not need to directly assure quality of care by themselves.  CMS 
therefore believes that Section 30(A) leaves room to rely on factors external to a State plan to ensure quality of 
care.  In this particular instance, for example, CMS relies on applicable statutes and regulations, including those 
promulgated by the Food and Drug Administration, to ensure the quality of covered outpatient drugs provided 
through the Medicaid program.  CMS believes that it is reasonable to assume that covered outpatient drugs 
provided to Medicaid patients through pharmacies at 340B entities will continue to meet FDA quality standards. 
But see Orthopaedic, 103 F.3d at 1497 (“The Department, itself, must satisfy the requirement that the payments 
themselves be consistent with quality care.”).   
 
Finally, the State’s implementation of these payment rates on February 1, 2012, was permissible under the 
Medicaid statute and our regulations, as set forth in 42 C.F.R. § 430.20 and 42 C.F.R. § 447.256.  Those 
regulations provide that a State may implement amendments to its State plan prior to CMS approval.  See 
Letter Br. of the United States as Amicus Curiae, Douglas v. Independent Living Ctr., No. 09-958, at 7 (Nov. 
11, 2001).  Consistent with those provisions, a SPA that is approved may become effective as early as the 
first day of the quarter in which the amendment is submitted; however, Federal Financial Participation is 
not available until the SPA is approved.   (We note that annual appropriations statutes make Federal 
Financial Participation available as of the first day of the quarter in which a SPA is submitted.)4   
 
Based on the foregoing, we believe the State has  demonstrated that payments are consistent with efficiency, 
economy, and quality of care and are sufficient to enlist enough providers so that care and services are available 

 
3  The State also submitted a study conducted in South Carolina that suggested a reasonable dispensing fee was between $8.00 and $10.00. While the study 
surveyed pharmacies in South Carolina, the study indicates that the results were consistent with other studies that have examined dispensing costs 
nationwide. The proposed dispensing fee is within this range and is consistent with the dispensing fees that have been adopted by other States that pay 340B 
entities at actual acquisition cost. 
4 See, e.g., P.L. 110-161, Division G – Departments of Labor, Health and Human Services, and Education, and Related Agencies Appropriations 
Act, 2008, Title II – Department of Health and Human Services (H.R. 2764, Consolidated Appropriations Act, 2008)(“Payment under title XIX 
may be made for any quarter with respect to a State plan or plan amendment in effect during such quarter, if submitted in or prior to such quarter 
and approved in that or any subsequent quarter.”). 
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under the plan at least to the extent that such care and service are available to the general population in the 
geographic area.  
 
Because we find that this amendment complies with all applicable requirements, we are pleased to inform you 
that the Arizona SPA 11-015 is approved, effective February 1, 2012.  A copy of the CMS-179 form, as well as 
the pages approved for incorporation into the Arizona State Plan will be forwarded by the San Francisco 
Regional Office.  If you have any questions regarding this approval, please contact Terry Simananda (410) 786-
8144. 
 
        Sincerely, 
 
        /s/ 
 
        Larry Reed 
        Director 
        Division of Pharmacy  
 
 
cc:  Monica Coury, Arizona Health Care Cost Containment System 

Gloria Nagle, ARA San Francisco Regional Office 
Don Novo, San Francisco Regional Office 
Cheryl Young, San Francisco Regional Office 
 

 
 
 


