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Q:  will AHCCCS provide a list of covered NDCs for billing?  

A:  No, AHCCCS will not be providing a list of covered NDCs.   
 
The web page for Pharmacy has the 3 formulary lists: 

 AHCCCS FFS Drug List, Acute and Long Term Care 

https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSFFS.pdf 

 

 AHCCCS FFS Formulary for Dual Eligible 

 https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSDualFormulary.pdf 

 

 AHCCCS FFS Behavioral Health Drug List 

 https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSBehavioralHealthDrugList.

 pdf 

 

Q:  Can we bill AHCCCS for covered NDCs as secondary coverage? 
 

A:  If the primary coverage is a health plan or TPL, then the UB04 claim submitted to  

AHCCCS must follow the NDC billing requirements and the billing requirements  for other 
plan’s payment. 

 If the recipient is eligible for Medicare Part D coverage then only those medications 
indicated on the Formulary for Dual Eligible (link above) can be submitted to AHCCCS.   

 AHCCCS is prohibited from reimbursing Part D covered medications and the Part D 
deductible/copay. 

Q:  Can we bill the pharmacy claim using the ICD-10 diagnosis code for  
‘refill of repeat  prescription’?   
 

A:  Yes “encounter for issue of repeat prescription for medicaments” is a valid diagnosis.  

However, AHCCCS encourages providers to use the most appropriate ICD-10 codes for 
the services. 

 
 AHCCCS recommends the provider include this in their testing files. 
 

Q:  Do the 837 files require revenue code 0519 on all claim lines or just the 
first claim line? 
 

A: The revenue code 0519 must be on each line billed on the pharmacy claim. 

 

 

https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSFFS.pdf
https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSDualFormulary.pdf
https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSBehavioralHealthDrugList.%09pdf
https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSBehavioralHealthDrugList.%09pdf
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Q:  Is there an NDC for billing anti-coagulant therapy management  
pharmacy visit? 
 

A: Anti-coagulant Therapy Management as a pharmacy service does not have an NDC.   

 AHCCCS has identified ICD-10 diagnosis codes appropriate when billing for this service: 

  D6859   Other primary thrombophilia 

  D6861  Antiphospholipid syndrome 
 
  D689  Coagulation defect, unspecified 
 
  D696    Thrombocytopenia, unspecified 

  Z5181   Encounter for therapeutic drug level monitoring 

  Z7901  Long term (current) use of anticoagulants  

 

       These ICD-10 diagnosis codes, when billed for revenue code 0519 specifically for the  

       anti-coagulant therapy, will allow the pharmacy claim to pay the AIR without an NDC when 

       no other covered pharmacy services are billed.   

 

       If other covered pharmacy services are also billed for the same DOS then the anti-coag  

       service must be the last line billed on the UB-04 with revenue code 0519. 

 

 

 

 

For further information refer to the following resources available on the website: 

 the 4 NDC articles sent on ListServ June 2nd and 3rd, 2016 

 NDC power point presentation from June 9, 2016 training session 

  At    https://www.azahcccs.gov/AmericanIndians/Providers/ 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.azahcccs.gov/AmericanIndians/Providers/
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The questions below are from the 7/13/16 NDC training session. Is there an NDC r 
billing anti-coagulant therapy management  Q:  Is t 

Q:  How do we bill for covered diabetic supplies? 
 
A:   The specific diabetic supplies that are covered should be billed with the revenue code   

 0519 and the NDC of the supply. 

 

 Refer to IHS/Tribal Billing Manual Chapter 10 Pharmacy Services, section “Pharmacy 

 Coverage Limitations” for the list of diabetic supplies that are billable. 

 

Q:  Are over the counter medications billable? 
 

A:  Over the counter (OTC) medications billable are limited to medications listed in the 

 AHCCCS FFS Drug List for Duals.   

 

 This Duals drug list is available on the AHCCCS website at: 

 https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSDualFormulary.pdf  
  

 
 The current AHCCCS Drug List for FFS acute and long term care (LTC) is available on the 

 website at: 

 https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSFFS.pdf 

 

Q:  How do we bill when the recipient  sees the pharmacist  but no 
medications are received? 
A: If no covered pharmacy services are included with this face-to-face with the pharmacist, 

 then this is not a billable service. 

 

 Refer to IHS/Tribal Billing Manual Chapter 9, Hospital and Clinic Services, beginning on 

 page 9-9 for details of covered pharmacy services that can be billed on the UB-04 with 

 revenue code 0519 for reimbursement at the AIR. 

 

Q:  What happens if the first line of the pharmacy claim isn’t a valid NDC? 
 
 A: The first line with revenue code 0519 and the AIR  must be: 

 A valid NDC and 

 A covered service 

 or the claim will deny, even if all other 0519 lines are valid NDCs and covered services. 

 

  

https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSDualFormulary.pdf
https://www.azahcccs.gov/Resources/Downloads/PharmacyUpdates/AHCCCSFFS.pdf

